ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ COMENIUS

 

COMENIUS - SURVIVAL SKILLS IN TODAY’S WORLD

 

       Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Comenius-Πολυμερείς Συμπράξεις, το Γυμνάσιο Γουμένισσας συμμετέχει ως εταιρικό ίδρυμα σε σύμπραξη με τίτλο Survival Skills in Todays World μαζί με σχολεία των εξής χωρών: Ρουμανία, Πολωνία, Τουρκία και Ιταλία.

       Το πρόγραμμα αφορά στην επιβίωση σε αστικά και φυσικά περιβάλλοντα και στην  εξοικείωση των μαθητών σε διαφορετικές συνθήκες διαβίωσης. Σκοπός του προγράμματος όσον αφορά την επιβίωση στο αστικό περιβάλλον είναι να μάθουν οι μαθητές να κυκλοφορούν με άνεση σε οποιοδήποτε αστικό περιβάλλον, να διαβάζουν χάρτες, να χειρίζονται το συνάλλαγμα της κάθε χώρας και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Όσον αφορά το κομμάτι της επιβίωσης στο φυσικό περιβάλλον, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κάνουν εξορμήσεις στη φύση, να μάθουν να στήνουν σκηνή, να προετοιμάζουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και να διαχωρίζουν ποια φυτά και μύκητες είναι εδώδιμα και ποια δηλητηριώδη. 

 

      Κατά το σχολικό έτος 2012-2013 πραγματοποιήθηκαν τρεις μετακινήσεις. Η πρώτη μετακίνηση προς το σχολείο Liceo Classico Jiovanni XXIII, Marsala της Ιταλίας  είχε ως σκοπό τη γνωριμία των σχολείων εταίρων και την επιλογή λογότυπου και σλόγκαν για το πρόγραμμα.

@@

 

      Η δεύτερη μετακίνηση πραγματοποιήθηκε στο σχολείο  Gimnazjum nr.1 im Jozefa Domowicza w Tuszynie  της Πολωνίας και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύγλωσσου λεξικού.

 

     Η τρίτη μετακίνηση προς το σχολείο Liceul TeoreticMircea Eliade”, Resita της Ρουμανίας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία εγχειριδίου οδηγιών για την επιβίωση στο αστικό και φυσικό περιβάλλον.

 

      Η τέταρτη επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γυμνάσιο Γουμένισσας κατά το σχολικό έτος 2013-2014 (1-7 Δεκεμβρίου 2014). Κατά την επίσκεψή τους στο Γυμνάσιο παρουσιάστηκε το υλικό πρώτων βοηθειών που είχε δημιουργηθεί με τη βοήθεια κ συμμετοχή μαθητών από όλα τα εταιρικά σχολεία. Επιπλέον, οι φιλοξενούμενοι είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις φυσικές ομορφιές και τις παραδόσεις της περιοχής. Επισκέφτηκαν τη Θεσσαλονίκη, τον αρχαιολογικό χώρο της Πέλλας, τη Βεργίνα, την Κατερίνη, την Έδεσσα και τα λουτρά Πόζαρ στο Λουτράκι.  Συμμετείχαν σε περιβαλλοντικές εκδρομές κι επισκέψεις σε οινοποιεία της περιοχής και διασκέδασαν σε μουσική βραδιά που οργανώθηκε με αφορμή την επίσκεψή τους.

 

      Κατά τη διάρκεια όλων των παραπάνω μετακινήσεων μαθητές και καθηγητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα των υπολοίπων χωρών, να παρακολουθήσουν μαθήματα στα σχολεία τους,  να έρθουν σε επαφή με τις συνήθειες, τα ήθη, τα έθιμα και τα πολιτιστικά στοιχεία των άλλων λαών και να χρησιμοποιήσουν την αγγλική γλώσσα ως κοινή γλώσσα επικοινωνίας.

 

     

      Η επόμενη επίσκεψη είναι προγραμματισμένη για τον Μάιο του 2014 στο σχολείο Baki Ayse Simitcioglu Anadolu Lisesi στην Καισάρεια  της Τουρκίας όπου και θα γίνει η ομαδοποίηση του υλικού και ο τελικός απολογισμός του προγράμματος.

 

      Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του προγράμματος www.ssitw.org καθώς και στη σελίδα του facebook: COMENIUS-SURVIVAL SKILLS IN TODAYWORLD.